Intrastat

A vámhatárok megszűnése következtében a termékek mindenfajta adminisztratív kötöttség nélkül, szabadon mozoghatnak. A statisztika számára ez azt jelenti, hogy Magyarország és a többi tagállam közötti kereskedelemre vonatkozóan – a korábbi vámstatisztikai adatok helyett – közvetlenül a forgalmazó cégektől kell adatot gyűjteni. Magyarországon az Intrastat-rendszer működtetése a Központi Statisztikai Hivatal egyedüli felelősségével valósul meg. A KSH feladata az adatgyűjtés, ellenőrzés, javítás és feldolgozás, majd a kész statisztikák hazai publikálása, illetve az előírt adatok továbbítása az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak. A termékforgalom részletes adatai pedig elsősorban a piaci szereplők üzleti döntéseihez szükségesek. Fontos, hogy a vállalatok megértsék: felhasználóként csak akkor juthatnak megbízható statisztikai adatokhoz, ha a másik oldalon, adatszolgáltatóként is részt vesznek az Intrastatban.

Az adatszolgáltatók köre

Az Intrastat adatszolgáltatói azok a magyarországi vállalatok/vállalkozások, amelyek EU-tagállam(ok)ból terméket hoznak be (beérkezések), vagy oda terméket visznek ki (kiszállítások). A fentiek közül csak azoknak a gazdasági szervezeteknek kell adatot szolgáltatniuk, amelyek 12 havi EU beérkezése vagy EU kiszállítása meghaladja az adatszolgáltatási küszöbértéket, amelyet a KSH minden naptári évre előre kiszámít és közzétesz.

Az adatszolgáltatás rendje és ideje

Az Intrastat jelentéskörbe tartozó termékmozgásokat a szerződéses teljesítés napja szerinti hónap jelentésében kell szerepeltetni. Ez a gyakorlatban általában azonos a beérkezés/kiszállítás hónapjával.

A lejelentés módja

Lehet elektronikus és kézi úton, azaz postán feladva. Elektronikusan a KSH oldalán lehet a bejelentést megtenni, regisztráció után. Intrastat lejelentés elektronikus úton. Kézi úton a KSH-tól postán kiküldött nyomtatványt kell kitölteni, majd postán feladva visszaküldeni.

Segítünk Önnek az Intrastat lejelentést elkészíteni

Cégünk elkészíti Intrastat jelentését és be is küldi a KSH rendszerébe elektronikus vagy postai úton.