Regisztrációs adó

Regisztrációs adó ügyintézés online akár 1 órán belül!

A Magyarországon forgalomba helyezendő, külföldről behozott személygépkocsik, lakóautók és motorkerékpárok után regisztrációs adót kell fizetni. Az adó mértéke a gépjármű műszaki tulajdonságaitól, a környezetvédelmi osztályba sorolásától, valamint első forgalomba állításának időpontjától függ. A regisztrációs adóról a többször módosított 2003. évi CX. törvény rendelkezik. A regisztrációs adó mértéke a gépjármű forgalomba helyezésétől számított időtartam figyelembevételével csökken.

Regisztrációs adó – akár 1 órán belül

Regisztrációs adó ügyintézését elektronikusan, akár 1 órán belül is el tudjuk intézni!
(Amennyiben minden szükséges dokumentum rendelkezésünkre áll és nincs adótartozás)

Regisztrációs adó folyamata 3 lépésben

1. LÉPÉS

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG
Budapesten a Mozaik és a Vas Gereben utca

Részletek

2. LÉPÉS

VÁMHIVATAL
Regadó készítése online

Részletek

3. LÉPÉS

OKMÁNYIRODA
Bármely országos hatáskörrel rendelkező

Részletek

0-s adófolyószámla

Ami kiemelten fontos: mindenkinek, aki a vámhivatallal jogi kapcsolatba kerül – mert a regisztrációs adó ügyintézése vámjogi kapcsolatot jelent a vámhivatallal – magánszemélyeknek és gazdálkodóknak egyaránt vizsgálják az esetleges NAV tartozását! Nemcsak a vámtartozást, hanem a normál adótartozást is ellenőrzik. Ez egészségügyi hozzájárulás, személyi jövedelem adó, késedelmi kamat stb. lehet. Ha tartozás mutatkozik az ügyfél NAV számláján, akkor felfüggeszti a regisztrációs adó eljárást és behajtja a pénzt. Durva esetekben még a gépjárművet is lefoglalhatja. A tartozás rendezése történhet az ügyfél által személyesen valamelyik NAV ügyfélszolgálaton vagy átutalással.
Amennyiben ügyintézés közben derül fény a tartozásra, úgy munkadíjunk 30000.-
Nem éri meg!
Pár lépésben lekérdezhető a NAV oldalán https://ebev.nav.gov.hu/ ügyfélkapus hozzáféréssel: https://tudatosadozo.hu/nav-adoszamla-adofolyoszamla-lekerdezes-online/

A regisztrációs adó folyamata

A gépjármű behozatala után első lépésként – mielőtt a vámhivatal elé kerül a regadó megfizetéséhez – el kell vinni a Nemzeti Közlekedés Hatósághoz (Budapesten a III.,Mozaik utca 5. Tel:06-1-430-2718, www.nkh.hu), ahol megvizsgálják a gépjárművet, kiállítanak egy határozatot arról, hogy Magyarország területén forgalomba helyezhető és megállapítják többek közt a környezetvédelmi besorolást. A vámhivatal csak a Közlekedés Hatóság műszaki adatlapjával szabja ki a regadót, majd ezután lehet az okmányirodában rendszámot kiváltani és forgalomba helyezni a gépjárművet.
A Közlekedési Hatóságnál lesz 8 – 40 ezer Ft-os költség – attól függően, hogy van-e érvényes külföldi műszaki a gépjárművön – majd nálunk a regisztrációs adó vámhivatali ügyintézési díja 20000 Ft.- VPID szám kiváltással együtt és legvégül az okmányirodában kb. 22 ezer Ft-os forgalomba helyezési -forgalmi, törzskönyv, rendszám kiváltási díj várható. 2014 január 1-től már átírási díjat is kell fizetni, pontosan úgy, ahogy eddig a belföldön eladott autóknál teszik még akkor is, ha a gépjármű külföldön már a saját tulajdonában volt.
A magyar biztosítást alvázszám alapján még az okmányirodai ügyintézés előtt meg kell kötni, ezt az okmányiroda már kéri.

A regadóhoz szükséges okmányok
– külföldi számla, ha a jármű cégtől vásárolt, ezen kívül adás-vételi szerződés, mely kétnyelvű, az egyik magyar
– külföldi forgalmi engedély
– törzslap
– jármű műszaki adatlap (magyarországi vizsgalap a Közlekedési Hatóságtól)
– vámpapír (Európai Unión kívülről hozott autók esetében)
– VPID szám a vámhivatal által kiadott azonosítószám,ami a regadóhoz elengedhetetlen, kérésére elintézzük.
– Szükséges okmányok cég esetében: cégkivonat,aláírási címpéldány, megbízás részünkre Rucco Service Bt meghatalmazás céges_2022
– Magánszemély esetében: személyi igazolvány, lakcím kártya, adóigazolvány, megbízás részünkre Rucco Service Bt meghatalmazás magánszemély_2022
– 0-s adófolyószámla (lekérdezhető ügyfélkapun keresztül: ebev.nav.gov.hu)

Vállajuk járművek teljes ügyintézését a Közlekedési Hatóságtól a vámhivatalon át az okmányirodáig, melynek munkadíja 60000.- Ft.
Ha úgy kívánja, csak a regisztrációs adó elintézésétől kíméljük meg a vámhivatalban, így irodánk ügyintézési díja 20000 Ft.-
Tel: 06-30-886-2099, E-mail: ruccokft@gmail.com

EU-n kívülről hozott gépjármű

Az EU-n kívülről hozott gépjármű esetében nem csak regisztrációs adót kell fizetni, hanem vámkezelni kell a gépjárművet, így vámot és ÁFA-t is kell fizetni. A vámhivatal csak tájékoztató jelleggel fogadja el a külföldi adás-vételi szerződés vagy számla értékét, ami azt jelenti, hogy a gépjármű értékét a vámhivatal fogja megállapítani. Ezt az Eurotax katalógus, a belföldi ugyanolyan típusú és felszereltségű autók értéke és vámszemle alapján fogja megállapítani. Tapasztalatunk szerint ez az érték 1,5 – 2 – szerese a valódi vásárlási értéknek, de lehet, hogy jóval több. A felemelt érték után szabja ki a 10% vámot és a 27% ÁFA-t. Ezért azt tanácsoljuk, hogy az EU-n kívülről hozott gépjárművet már az EU-ba belépéskor vámkezeltessék le külföldön. Németországban és Ausztriában egyrészt elfogadják a valós vásárlási értéket és jóval alacsonyabb az ÁFA, 19 – 20%. A külföldi vámkezelés okmányait a magyar hatóságok már elfogadják. A vámkezelés után lehet a vámhatározattal és az előbbi okmányokkal menni a Közlekedési Hatósághoz, ahol elkezdődhet a regisztrációs adó folyamat, a fenn leírtak alapján.
Az okmányirodában azonban, mielőtt forgalomba helyezik a gépjárművet, származási vizsgálatot indítanak, ami azt jelenti, hogy megkeresik azt a külföldi hatóságot, amely országból érkezik a gépjármű. https://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/75/OKMIR00062 Ez a folyamat több hétbe is telhet, addig a gépjármű nem kaphat végleges rendszámot. A származási vizsgálat díja 11000 Ft, amit az okmányirodában kell befizetni, azonban a gépjárműre kötelező biztosítást kötni erre az időre gépjárműtől függően min. 50000.- Ft. A származási vizsgálat mellett eredetiség vizsgálatot is végezni kell, ennek díja gépjárműtől függően kb. 20000.- Ft.
Van lehetőség a származási vizsgálat idejére ideiglenes (E -s) rendszámot kérni – bár ehhez megfelelő indoklást kér az okmányiroda és a biztosítási díj fél évre igen nagy – így a gépjármű részt vehet a közúti forgalomban.

Új gépjármű

A regisztrációs adó törvény szerint magánembernek ÁFA-t kell fizetni a regisztrációs adó mellet, amennyiben új gépjárművet hoz be. Új gépjárműnek számít a 6 hónapos kort meg nem haladó vagy 6000 km-t el nem érő gépjármű. Ezek a feltételek külön-külön is érvényesek, azaz, ha csak az egyik teljesül, már akkor is kell fizetni ÁFA-t.
Cégek az ÁFA-t a könyvelésükben számolják el.
A regisztrációs adó kiszámítása a hengerűrtartalomtól, az első forgalomba helyezés dátumától, a környezetvédelmi besorolástól és az üzemelés fajtájától függ (benzin vagy diesel).
A regisztrációs adó kiszámításához ajánljuk ezt a linket: Regisztrációs adó
Az átírási költség kiszámításához kattintson erre  a linkre: Átírási költség
Az ÁFA törvényhez kattintson ide ÁFA törvény

Fontos tudnivalók!

Több szempontot is figyelembe kell venni, ami nélkül itthon a forgalomba helyezés nem sikerül vagy nagy mértékben bonyolulttá és időigényessé teszi az egész eljárást.

A vásárlásnál mire kell figyelni?

A vásárlásnál sajnos teljes biztonsággal nem lehet megállapítani, hogy a gépjárművel baj van-e. Azonban tegyük meg a lehető legtöbbet azért, hogy ne legyen. Erre csak az lehet a biztosíték, ha kivonatjuk külföldön a kinti okmányirodával a gépjárművet a forgalomból és ők ezalatt nem találnak semmi gyanúsat.

Kétféle módon lehet az autót megvásárolni:
1.) az autót külföldön kivonatjuk a forgalomból és egy ideiglenes forgalmival, rendszámmal és biztosítással hazahozzuk.
2.) Az eredeti rendszámmal hozzuk haza.

Az első változat a szerencsésebb, mert itthon az okmányirodában bevonják a forgalmit és a rendszámot, amit majd az okmányiroda küld vissza a külföldi okmányirodának. Az ideiglenes forgalmi esetében nem gond, ha nem ér vissza a külföldi okmányirodába a forgalmi, azonban az eredeti forgalminál nagy gond, hiszen akkor nem fogják kivonni esetleg a külföldi forgalomból a gépjárművet. Így előbb-utóbb problémát fog jelezni a rendszer, ami sok kényelmetlenséggel járhat.

Származás és eredetiség vizsgálat

Az EU-ból hozott gépjárműre nem kell származás ellenőrzés, csak eredetvizsgálat. Az EU-n kívülről hozott gépjárműre viszont mindkettőt el kell végezni.
A származás-ellenőrzési eljárásra vonatkozó kérelmet a hazai forgalomba helyezési folyamat elején érdemes benyújtani kormányablaknál, okmányirodában vagy kormányhivatalban.
Az eredetvizsgálatot érdemes a műszaki vizsgával egybekötni, a legtöbb műszaki állomás közelében van eredetvizsgáztató is.

A számla és a kétnyelvű adás-vételi szerződés

Amennyiben a gépjárművet kereskedőtől veszi, mindenképp kérjen róla számlát, főleg ha magyar gazdálkodó (kft, bt, egyéni vállalkozó) teszi ezt. A számlát minden esetben kéri a vámhivatal, a kétnyelvű adás-vételit – melynek egyik nyelve a magyar – pedig az okmányiroda.
A kétnyelvű adás-vételi szerződést célszerű akkor is aláíratni az eladóval, ha cég adja el, mert ha ez nincs, akkor az okmányiroda itthon kéri a magyar nyelvű fordítását, ami idő és pénz.
Amennyiben magányszemély az eladó, akkor elég a kétnyelvű adás-vételi szerződés.

ÁFA-s számlát állít-e ki a külföldi cég vagy sem?

Semmi esetre sem! Mikor megvásároljuk a gépjárművet, teljesen egyértelművé kell tenni, hogy kivisszük az országból, azaz Magyarországon szeretnénk forgalomba helyezni. Ehhez a legcélszerűbb, ha a vásárlás országában kivonatjuk a forgalomból a járművet és egy ideiglenes rendszámmal és biztosítással hozzuk haza. Ezzel egyértelművé tesszük a kereskedőnek azt, hogy külföldre visszük a gépjárművet és ezért ne ÁFA-s számlát állítson ki. Ugyanis ÁFA-s számlát mindenhol csak belföldre kell kiállítani és ebből a szempontból az EU-n belüli országok közti kereskedelem külföldnek, azaz exportnak számít. Export számlát nem állítunk ki ÁFA tartalommal.
Ha a külföldi kereskedő ÁFA-san akar számlázni ezután is, akkor vagy nem ismeri a szabályokat vagy az ÁFA összegével többet szeretne nyerni az üzleten vagy, mint Németországban és Ausztriában is, félnek a keleti vásárlótól, hogy nem fizeti meg az ÁFA-t vagy nem helyezi forgalomba itthon a gépjárművet. Így őket nem érheti vád, mert megfizettették a vásárlóval az ÁFA-t, be is vallották és el is számolták. Ha ilyen módon történik a vásárlás, tudtunkkal az később, a magyarországi forgalomba helyezés után, visszaigényelhető külföldön.

Mikor kell itthon ÁFA-t fizetni a vásárolt gépjármű után?

Itt ismét felhívjuk figyelmüket a regisztrációs adó törvényre, mely kimondja, hogy a 6 hónapnál fiatalabb vagy 6000 km-t el nem érő gépjármű újnak számít és ezután meg kell fizetni az ÁFA-t a regisztrációs adó mellett magánszemélyek esetében!
Cégek esetében a nettó gépjármű értékét be kell vallani, az ezután fizetendő 27%-os ÁFA-t ki kell számolni és szintén be kell könyvelni a normál időszakos könyvelésbe.

A futás teljesítményt, azaz a kilóméter óra állást a vámhivatal a Közlekedési Hatóság adata alapján határozza meg, ezt a műszaki adatlapon tüntetik fel. A 6 hónap pedig az első forgalomba helyezés dátumától az adás – vételi szerződés vagy számla dátumáig számít. Ezt úgy kell értelmezni, hogy elég csak az egyik feltételnek teljesülnie – nem szükséges együtt mindkettőnek – akkor ÁFA köteles a gépjármű.

Amennyiben a gépjárművet hazai cégtől vásárolja magánszemély, úgy a hazai cég ÁFA-s számlát állít ki és ebben az esetben nem kell az ÁFA-t megfizetni akkor sem, ha a fenti paraméterek alapján újnak minősül a gépjármű.