menüiconKörnyezetvédelmi termékdíj

A környezetvédelmi termékdíj szintén speciális magyar adófajta. Ilyen formában egyetlen EU-s országban nem létezik, de mint a regisztrációs adót, ugyanúgy teljesíteni kell, szigorúan ellenőrzik és hiányosságok esetén súlyos büntetéseket szabnak ki. Ma már nem a vámhivatalnak kell lejelenteni a termékdíj bevallásokat, hanem a normál ÁFA bevalláskor valljuk be és fizetjük. Sajnos komplikált ügy és sok cég még ma sem tud róla vagy nem veszi komolyan, aminek súlyos következményei lehetnek.

A környezetvédelmi termékdíjról általában

Termékdíjat kell fizetni a normál csomagolóanyagokra, gumiabroncsokra, elektromos és elektronikai termékekre, akkumulátorokra, kőolaj termékekre, vegyipari termékekre és az információs és reklám papírokra, ezen kívül a kereskedelmi csomagolóanyagokra is. A termékdíj fizetésre kötelezett termékek tarifaszám alapján vannak meghatározva. Lejelentésükhöz mindenképp szakember szükséges, hiszen az adó jellege, bevallása és kiszámítása szakértelmet igényel.

A lejelentés módja

Lehet elektronikus és kézi úton, azaz postán feladva. Mindkét esetben szükséges hozzá az ABEV keretprogram, amit az APEH oldaláról lehet ingyenesen letölteni. ABEV keretprogram letöltése. Ezután a programhoz a KT16-es nyomtatványt is le kell tölteni, KT16-es nyomtatvány letöltése majd telepíteni, ami automatikusan történik. A telepített nyomtatványt az ABEV programjában értelemszerűen ki kell tölteni, majd elektronikusan elküldeni vagy kinyomtatva postán feladni. Elektronikus elküldés esetén szükséges az ügyfélkapura előzetesen bejelentkezni. A termékdíjról mindent megtudhat ezen az oldalon: a http://www.e-termekdij.hu/ oldala.

A környezetvédelmi termékdíj alóli mentesség

Többféle módja is van a mentességnek, amit a jogszabály határoz meg. Ebből az egyik lehetséges változat, hogy azok a cégek, amelyek nagy mennyiségben kereskednek termékdíj kötelezett termékkel, szerződést kötnek egy közhasznú szervezettel. Így nem kell termékdíjat fizetniük, ám lejelenteni mindenképp kötelező, még ha 0-ás a lejelentés, akkor is. Tehát a szerződés keretében lejelenti a cég és a közhasznú szervezet is. Természetesen a közhasznú szervezet nem ingyen teszi ezt meg, ám ezek a díjak jóval alacsonyabbak, mintha a cég saját maga vallaná és fizetné be a környezetvédelmi termékdíjat.

Cégünk segít mindkét esetben. Akkor is ha az Ön cégének van szerződése közhasznú szervezettel és akkor is ha nincs. Mindkét esetben a környezetvédelmi termékdíj jelentést el kell készíteni.